freelance para kazan

Freelance Çalışarak Para Kazanmak

Freelance, bir kuruma veya mesaiye bağlı olmadan çalışarak para kazanma yöntemidir. Freelance işi yapanlar evden veya bir kafeden internet bağlantısı yoluyla çalışabilirler. Bu mesleği icra edenlere ise freelancer denir. İş bulmanın zorlaşması ve maaşların düşüklüğü sebebiyle freelance çalışarak para kazanmak son zamanlarda fazlasıyla popülerleşti. Bu da hem rekabeti hem de kaliteyi arttırdı.

Freelance mesleğini isterseniz ek gelir amacıyla, isterseniz de ana gelir kapınız olarak yapabilirsiniz. Geçinmeye yetecek kadar para kazanıp kazanmamak tamamen sizin yeteneğinize ve ayırabileceğiniz zamana bağlıdır. Evde oturuyorsanız ve fazlaca boş vaktiniz var ise freelance çalışarak para kazanmayı şiddetle tavsiye edebilirim. O halde bu işi yapmaya karar verdiyseniz kahvenizi hazırlayın ve yazının devamını dikkatlice okuyun.

En İyi Bitcoin Borsaları

Ben freelance işlerden kazandığım paraları kripto paralar ile değerlendiriyorum. Evde çok boş vaktim olduğu için kendime böyle bir ek gelir yöntemi belirledim.

Freelance Neler Yapılabilir?

İyi hoş da freelance ne yapabilirim diye merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Freelance ne iş yapılır sorusunun cevabı olması adına aşağıda maddeler halinde yapılabilecek işleri bir araya topladım. Yeteneğinize göre bu işlerden hangilerini yapabileceğinize karar verin ve hemen çalışmalara başlayın. Bu işlerden yazılımcılık ve seslendirme dışında olanların hepsini kendim bizzat icra ediyorum.

1. Metin Yazarlığı

freelance metin yazarlığı

Freelance denildiğinde akla ilk gelen işlerden birisi de metin yazarlığıdır. Daha önceden freelance yazarlık yapmadıysanız özgün ve güvenilir makaleler arayan kişi sayısına gerçekten şaşıracaksınız. Freelance metin yazarlığı yaparken dikkat etmeniz gereken bir kaç husus var. Yazılarınızın özgün, okunaklı ve sürükleyici olması çok önemlidir. Özellikle yazılarınız imla hatası içermemeli.

Kaliteli bir kaç metin yazarlığı yaptıktan sonra sizden memnun kalan müşterileriniz tekrar tekrar sizinle çalışmak isteyeceklerdir çünkü piyasada işini özensiz bir şekilde yapan kişi sayısı çoğunlukta. Freelance metin yazarı aranıyor ilanlarına baş vurabileceğiniz gibi birazdan vereceğim sitelere ben freelance metin yazarlığı yapabilirim tarzı ilanlar da açabilirsiniz. Yani freelancer olarak neler yapabilirim diye soranlara verilecek ilk yanıt metin yazarlığı olacaktı. Çok büyük bir uzmanlık gerektirmeyen bu işi neredeyse herkes yapabilir.

2. Freelance Çevirmenlik

freelance çevirmenlik başvurusu

Freelance yapılabilecek işlerin arasında çevirmenlik de fazlasıyla ön planda. Bu gün freelance çevirmenlik, yabancı dilinize güveniyorsanız nispeten kolay ve iyi para kazandıran işlerden birisidir. Çevirmenlik işlerine talebin yüksek olması onu en çok tercih edilen işlerden birisi yapıyor. Burada dikkat etmeniz gereken çeviriyi düzgün yaparak zamanında teslim etmektir. Tabi yabancı dil mezunu iseniz veya yabancı dil sertifikanız var ise freelance çevirmenlik başvurusu yaparken rakiplerinizden bir adım önde olursunuz. Ayrıca Bionluk gibi sitelerde freelance çevirmenlik iş ilanları da açabilirsiniz.

2021 yılı itibariyle artık neredeyse herkes İngilizce biliyor ve İngilizce çeviri yapan çok fazla sayıda kişi var. İngilizce çeviriden para kazanmak oldukça zorlaştı. Ancak diğer yabancı dillerde çeviri yapanlar hala daha çok güzel paralar kazanabiliyorlar. O yüzden İngilizce dışında dillere sahipseniz kolunuzda altın bilezik var diyebilirim.

3. Freelance Grafik & Tasarım

freelance grafik tasarım ücretleri

Yaratıcılığınıza güveniyorsanız size uygun olan işi buldunuz. Logo tasarımı, web arayüz dizaynı, web sitesi için reklam tasarımı, dijital illüstrasyon/çizim, 3 boyutlu modelleme, afiş, broşür ve el ilanı gibi grafik tasarım denilince akla gelen bütün işleri yapabilirsiniz. Benim freelancer olarak en çok yoğunlaştığım alan grafik tasarım oldu. After Effects programı ile çeşitli animasyonlar ve videolar render yaparak güzel paralar kazandım. Fakat grafik tasarım işlerinin bir eksi yönü var o da müşteriyi memnun etmek. Müşteri yaptığınız ürünü beğenmez ise şurasını şöyle yapalım burasını böyle yapalım diyerek sizden revizyon talep edebilir. Bu da grafik tasarım işini birazcık zorlaştırıyor.

Eğer grafik tasarım işleri yapmak istiyorsanız ilk olarak sosyal medya tasarımları ile başlamanızı önerebilirim. Ücretli bir şekilde profesyonel Instagram post ve story paylaşımları yapmak hem eğlenceli hem de nispeten kolay. Tasarıma yeni başlayacaklar için en uygun iş budur benim gözümde.

4. Freelance İnternet Reklamcılığı

Sahip olduğunuz sözlük hesapları, yüksek takipçi sayılı sosyal medya hesabınız ve yüksek hit alan web / blog siteniz üzerinden, sizden istenen ürün ve markaların reklamını yaparak bu şekilde para kazanabilirsiniz. Yüksek abone sayısına sahip bir Youtube kanalınız var ise oradan da freelance iş bağlamak mümkün. Örneğin yeni videonuzun küçük bir bölümünde müşterinin istediği reklamı yapmak gibi.

Ama bende bu sosyal medya kanallarının hiç biri yok diyenler olabilir. O durumda ise 10 tane forum sitesinde markanızı veya ürününüzü şu kadar para karşılığında tanıtabilirim diye bir ilan açabilirsiniz. Biliyorsunuz forum sitelerine üye olmak ücretsiz. Eğer bu fikir aklınıza yattı ise şimdiden bütün forum sitelerinde üyelik açmaya başlayın. Ancak bazı forum sitelerinde reklam yapmak yasak. O yüzden forum kurallarını iyi okuyun ve ceza yediğiniz taktirde yeni bir forum hesabı açmaya hazırlıklı olun.

5. Freelance Yazılımcılık

freelance yazılımcılık

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yükselen, günümüzün trend mesleklerinden biri de yazılımcılık. Bu konuda tecrübeniz var ise yazılım bilginize göre müşterilerinizin web sitelerini ve arzu ettikleri mobil uygulamaları yaparak freelance bir şekilde para kazanabilirsiniz. Freelance yazılımcılık ücretleri epey yüksektir ama yapması da bir o kadar zordur. Tabi kendinize güveniyorsanız problem yok.

Ben heves edip biraz yazılımcılık ile ilgilenmiştim ama sıkılıp bıraktım. Benim yapamadığımı siz yapın. Udemy tarzı sitelerden video dersleri edinin ve yükselen yazılımcılık trenine geç olmadan binin derim. Tabi bunun için kurslarda var. Özellikle networking dediğimiz sektörde çevre yapma işlemleri için bu tarz kursları ben yararlı buluyorum.

6. Freelance Seslendirme & Müzik

freelance ses

Müzisyenliğinize güveniyorsanız istek üzerine jingle, reklam müziği, beste ve müzik üreterek para kazanmanız mümkün. Bu müzikleri kullandığınız çalgı ile üretip kayıt edebileceğiniz gibi dijital ortamda da oluşturabilirsiniz. Bilgisayar programları ile çeşitli müzikler üretilebildiğini biliyoruz. Elbette her şey sizde ve yeteneğinizde bitiyor.

Sesinize güveniyorsanız, o zaman da seslendirme yaparak para kazanma şansınız var. Yeteneklerinizi ve zamanınızı freelancer olarak paraya çevirebileceğiniz bu yöntemin potansiyeli epey yüksek. Freelance seslendirme yaparak kendini geliştiren ve büyük şirketlerle anlaşmalar yapan kişi sayısı hiç azımsanmayacak kadar yüksek. Elbette sesiniz iyi, diksiyonunuz kuvvetli ve kayıt ekipmanınız kaliteli olmalı.

Nasıl Freelancer Olunur?

Sosyal medya üzerinden freelance iş bağlayabilirsiniz ama yeni başlayanlar için bu oldukça zorludur. Freelance çalışarak para kazanmak isteyenleri müşterileriyle buluşturan ve işinizi yaptığınızda ödeme garantisi veren çeşitli siteler aracılığıyla anında freelancer olabilirsiniz. Aşağıda incelediğimiz freelancer sitelerinden herhangi birine üye olarak hızlıca çalışmaya ve kazanmaya başlayabilirsiniz.

freelancer olmak

Başlamadan söyleyelim kayıt olduğunuz freelancer platformlarında oluşturacağınız profil çok önemlidir. En etkili, profesyonel ve referanslı profiller müşterilerin her zaman ilk tercihi olur. Profilinizde kısa ve öz bir şekilde kendinizi ve yeteneklerinizi anlatarak güvenilir bir intiba bırakmalısınız. Referans kısmı ise işin zor kısmı. Ne kadar çok olumlu referans alırsanız o kadar çok tercih edilirsiniz. Öncelikle ilk işlerinizi ucuz ve hızlı bir şekilde teslim ederek olumlu referans ve yorumları toplayın. Daha sonra profiliniz oturduğunda hizmetlerinizi daha yüksek fiyatlara rahatlıkla sunabilirsiniz.

Freelance Çalışma Siteleri

Bir tanesi yabancı ve dört tanesi Türkiye altyapılı olmak üzere en popüler 5 freelancer sitesini kısaca açıklayarak paylaşıyorum. En iyi freelance çalışma siteleri listesinden aklınıza en çok yatana üye olabileceğiniz gibi birden fazla freelancer sitesine üye olarak potansiyel müşteri sayınızı arttırabilirsiniz. Unutmayın ne kadar çok ilanınız olursa o kadar çok müşteriye ulaşırsınız.

1. Fiverr

fiverr para kazanmak

Fiverr benim de bizzat içinde iş yaptığım ve belki de dünyanın en büyük freelance platformu. Freelance çalışma siteleri listemize 1. sıradan giren Fiverr uluslararası bir platform ve iletişim dili İngilizce. Eğer yabancı diliniz yok ise bu siteyi kullanırken zorlanabilirsiniz. Türk platformlarda Türkçe olarak çalışmak istiyorsanız direkt olarak listemizin 2. sırasına yönelin.

Fiverr ücretlendirmeleri dolar üzerinden ve komisyonlar çok düşük. Bu nedenlerden ötürü listemizin en çok kazandıran freelance platformu Fiverr 1. sırada yerini aldı. Bu platformda müşteri ve alıcı sayısı o kadar fazla ki her gün on binlerce iş tamamlanıyor. Ve emin olun bu devasa pastada hepimiz için pay var. İşin en önemli kısmı da az önce belirttiğim gibi fiyatların dolar üzerinden belirleniyor olması. Fiverr üzerinde yapacağınız bir iş, Türk freelance sitelerinde yapacağınız 4-5 işe eşit para kazandırabiliyor. Freelance çalışarak dolar kuruyla para kazanmak için Fiverr sitesine kayıt olun. Şimdiden bol kazançlar!

Fiverr'e Katıl!

2. Bionluk

Türkiye’nin en popüler ve en çok müşteriye sahip freelance platformu olan Bionluk, freelance çalışarak para kazanmak denilince akla gelen ilk Türk sitesi oluyor.

bionluk para kazan

Bionluk ile para kazanmak için uygulamanız gereken üç basit adım var. Üye olmak > üyelik linki, profilinizi oluşturmak ve yapmaya karar verdiğiniz iş için bir ilan oluşturmak. Yaptığınız işe ihtiyacı olan ve ilanınızı beğenen müşteriler sizden sipariş oluşturacaklardır. İşi mümkün olduğu kadar kısa sürede tamamlayın ve müşteri memnuniyetini ön planda bulundurun. Böylece müşterilerden olumlu yorum ve 5 yıldız puan olabilirsiniz.

İlk başlarda işlerinizi düşük fiyatlardan yaparak tecrübe, yorum, yıldız ve müşteri portföyü oluşturmanızı öneririm. Daha sonra profiliniz oturduğunda müşteri sayınız artacak ve daha yüksek fiyatlar talep edebileceksiniz. Sitenin kestiği iş başı komisyon oranı ise %20. Komisyon oranı biraz yüksek gözükse de sektördeki oranlar genelde böyle.

Bionluk'a Katıl!

3. Sadeceon

İkinci en büyük yerli freelancer sitesi Sadeceon.

sadeceon para kazanma

Freelancer çalışma sitelerinde 3. sırayı Sadeceon aldı. Sitenin iş başı kestiği komisyon oranı %30. Komisyon oranı diğer sitelere göre fazla olsa da daha çok müşteriye erişebilmek için buradan da yararlanabilirsiniz. Bu sitede komisyon oranını dengelemek için fiyatlarınızı biraz daha yüksek tutabilirsiniz. Ama dediğim gibi başlarda düşük tutun ki profiliniz güçlesin ve daha çok müşteri çeksin.

Sadeceon'a Katıl!

4. Uzmankirala

Bionluk ve Sadeceon kadar büyük olmasa da 62.000 üzerinde kayıtlı uzman üyesiyle geçerli bir alternatiftir.

uzmankirala alternatifi

Komisyon oranı ilan türüne göre değişse de %10 ~ %20 arasındadır. İşinin uzmanı olan freelancer ile müşterisini buluşturmayı hedefleyen bu siteyi de biraz incelemenizi öneririm. Uzman kelimesi biraz fazla kendini beğenmiş gibi gözükse de işinin hakkını vermek için çabalayan herkes bir nevi uzmandır.

Uzmankirala'ya Katıl!

5. Projekurdu

2008 yılından beri faaliyet gösteren Projekurdu, Türkiye’nin ilk online freelance sitesidir.

proje kurdu alternatif

Freelance çalışma siteleri sıralamamızda son sırayı Projekurdu alıyor. Son sitemiz Projekurdu yalnızca %15 gibi düşük bir komisyon oranına sahip. Köklü bir site olmasından mütevellit ne istediğini bilen ve sonuç odaklı üyelere sahip olduğunu söyleyebilirim. Düşük komisyon oranları da cabası. Yalnız Bionluk ve Fiverr gibi çok fazla müşteriye ulaşamayacağınızı da hatırlatmak istiyorum. Kullanıcı sayıları maalesef çok geniş değil.

Projekurdu'na Katıl!

Freelancer Kazanç

freelance kazanç

Bu yazımızda freelance nedir ve nasıl freelancer olunur gibi soruları cevapladık. Yabancı diliniz varsa çeviri, makineniz varsa fotoğrafçılık, sesinize güveniyorsanız seslendirme, yeteneğiniz varsa grafik tasarım veya eğiliminiz varsa makale/metin yazarlığı. Kısacası sahip olduğunuz bilgi ve yetenekle müşterisi olan her işi yapabilirsiniz. Ne iş yapıyorsun diye sorduklarında işsizim veya öğrenciyim demek yerine freelance çalışıyorum diyebileceksiniz ve en önemlisi para kazanacaksınız. Neyse ki elimizin altında internet var. İnternet sayesinde pandemi döneminde bir ek gelir yöntemi bulduk.

Listeden seçtiğiniz bir freelancer platformuna üye olabileceğiniz gibi birden fazla freelance sitesine kayıt olarak ilanlarınızı daha çok potansiyel müşteriyle buluşturma imkanınız var. Siz de freelance çalışarak para kazanmak istiyorsanız hemen üye olun ve kazanmaya başlayın! Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Yeni freelancer olan sizlere bol kazançlar dilerim. Size bir nebze faydam dokunduysa lütfen aşağıdaki yorum bölümünden bana ulaşın. Bu yazı aracılığıyla para kazanmaya başlamanız beni fazlasıyla mutlu eder.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir