Hobi olarak amatör fotoğrafçılığa ilginiz mi var? Peki kameranızla çektiğiniz fotoğrafları “stok fotoğraf” olarak satabileceğinizi biliyor muydunuz? Çektiğiniz fotoğrafları ödevinde, videosunda, slayt projesinde, makalesinde, hatta gazete ve haber ajansında kullanmak isteyen potansiyel alıcılara satarak ek gelir elde edebilirsiniz. Emin olun çektiğiniz her fotoğrafın bir değeri var ve alıcısıyla buluşacağı anı bekliyor. Bu yazımızda amatör fotoğrafçılık hobinizi nasıl kazanca çevireceğinizi anlatıyoruz. Stok fotoğraf sitelerine fotoğraf satmak için hemen yazının devamını okuyun.
Hızlı Dolaşım Menüsü
En İyi Stok Fotoğraf Siteleri
En çok para kazandıran stok fotoğraf siteleri bu listede sizler için sıralandı. Fotoğraf yükleyerek para kazanabileceğiniz stok görsel siteleri bir pazar yeri gibi işler. Fotoğrafçılar ürünlerini müşterilerine sergilerler. Müşteriler de beğendikleri stok fotoğrafları ücretini ödeyerek satın alırlar. Bu pazar alanının sahibi stok fotoğraf siteleri elbette kendi paylarına düşen komisyonu alacaklardır. Ama bu komisyon epey düşük. Elbette sizin fotoğrafınızı milyonlarca kişiye ulaştırdıkları için kendi paylarını da hak ediyorlar.
1. Shutterstock
15 yıldır hizmet veren dünyanın en büyük stok fotoğraf sitesi.
650.000 üzerinde katılımcısı olan shutterstock sitesinde bu zamana kadar 1 milyarın üzerinde görsel, video klip ve müzik dosyası indirildi. Piyasanın en büyüğü olan bu sitede elbette size de yer var. Tek yapmanız gereken üye olmak ve fotoğraflarınızı yüklemek. Sonra gelsin paralar.
Shutterstock ile para kazanmak için yükleyeceğiniz fotoğraflar en az 4 megapixel boyutunda ve jpeg uzantısında olmalıdır. Siz yine de fotoğraf yüklemeden önce site kurallarını ve özelliklerini okuyun derim. Zaman içerisinde farklı boyutlar ve formatlar istenebilir. Güncel olarak Shutterstock üzerinden yapılan stok fotoğraf satış fiyatları ise aşağıdaki gibidir:
- Her 100 indirilme için geçerli;
- Aboneler tarafından her 100 indirilmeye toplam $25 ~ $38 arası fiyat biçilir.
- Standart lisanslı düz her 100 indirilmeye $81 ~ $124 arasında ödeme yapılır.
- Boyut kısıtlamasız lisans 100 indirilmeye $188 ~ $285 arasında ücret ödenir.
- Ücretler toplam kazancınızın artmasıyla birlikte yükselir.
2. Adobe Stock
Dünyanın en büyük fotoğraf düzenleme programının (Adobe Photoshop) yapımcıları tarafından kurulan stok foto satış platformu.
10 yılı aşkın süredir hizmet veren adobe stock diğer stok fotoğraf satış sitelerine göre bir tık daha fazla para kazandırmasıyla ikinci sıramızda yer almıştır. Yıllardır Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects ve Adobe Premiere Pro gibi programlarla piyasayı kasıp kavuran adobe, köklü bir gelenekten geldiği için fotoğraflarınızı satabileceğiniz en prestijli stok fotoğraf satış sitelerinin başında gelir.
Her 100 indirilme için geçerli olan ücretler ise aşağıdaki gibi:
- Alıcının abonelik planına göre her 100 indirilmeye toplam $33 ~ $330 arası.
- Fotoğrafın haklarının tamamen alınmasında ise tek seferlik $26.40
3. Etsy
Sadece fotoğraflarınız değil el yapımı her türlü ürününüzü de satabileceğiniz zanaat ve sanat pazarı.
Tanesi ortalama $9 gibi bir rakama tekamül eden ortalama 30.000 stok fotoğrafı veri tabanı içerisinde bulunduran etsty, stok fotoğrafı satmak için güzel bir alternatif site olmuştur. Siz de hemen üye olun ve bağımsız bir satıcı olarak etsy bünyesine katılın. Ayrıca el işi ürünler satarak da buradan güzel paralar kazanabilirsiniz. Çünkü el emeği ürünler günden güne daha da kıymetli olmaya başladılar.
4. Crestock
2005 yılında kurulan stok imaj alış veriş platformu.
Kanada-Toronto merkezli crestock şirketi fotoğraflarınızı satarak para kazanabileceğiniz bir diğer stock photo platformu olarak listemizde yer almıştır. Basit arayüzü sayesinde sadece 10 saniyede üyelik açarak fotoğraflarınızı satmaya başlayabilirsiniz. Ancak bir eksi yönü Türkçe desteği olmaması.
5. Dreamstime
Stok imaj satış sektörünün 6 büyük şirketinden biri.
Jpeg türünde yükleyebileceğiniz fotoğraflarınızın çözünürlüğü ne kadar yüksek ise kazancınızın da o kadar yükseleceği dreamstime’a üye olmak tamamen ücretsizdir. Hemen üye olun ve kazanmaya başlayın! Bu arada bu siteye yalnızca fotoğraf değil, video ve müzik de yükleyebilirsiniz. Elbette tek şartları, bu yapımların sizin tarafınızdan üretilmiş olması.
6. Depositphotos
Bir diğer mikro stok foto online satış sitesi.
Depositphotos yüklediğiniz ilk beş fotoğraf inceliyor. Sonra sizin fotoğrafçılık kalitenizi uygun bulunduktan sonra istediğiniz kadar fotoğraf yükleyerek satmanıza izin veriyor. Listemize 6. sıradan giriş yapmış mikro stock alışveriş platformu depositphotos için gereken görsel özellikleri:
- Yüklenebilen dosya uzantısı .jpeg ve türevleri.
- Minimum çözünürlük 2400 x 1600 ve üzeri.
7. Freepik
Freepik en sevdiğim stok fotoğraf sitelerinin başında geliyor. Premium hesabım da var ve bu sitede kullandığım görsellerin tamamı freepik çıkışlı. Freepik her türlü fotoğraf çekimi görsele sahip. Ancak çoğunlukla vektörel yani dijital ortamda çizilmiş görsellere yoğunlaşmış durumda. Bu durumda benim gibi grafik tasarım sevdalıları için çok büyük önem taşıyor.
Biliyorsunuz direkt fotoğraf makinesi ile çekilen fotoğraflarda oynama yapmak çok daha zor. Ancak dijital ortamda çizilmiş olan vektör görsellerde tam istediğim oynamayı yapabiliyorum. Neyse konuyu fazla uzatmayayım, diyeceğim şu ki hem vektör hem de normal görselleri freepik üzerinden satarak güzel paralar kazanabilirsiniz.
Stok Fotoğraf Nedir?
En başta stok fotoğraf cümlesinin tanımını yapalım. Görsel medya kullanarak iş yapan çeşitli kişi, kurum ve kuruluşların taleplerini karşılamak için, amatör ve profesyonel fotoğrafçılar tarafından çekilerek satışa sunulan fotoğrafların tamamına stok fotoğraf denir. 2021 yılında telif haklarını hiçe sayarak google görsellerden rastgele fotoğraf alıp kullanma devrinin yavaş yavaş sona eriyor olması, stok fotoğrafçılığına büyük önem kazandırıyor.
Stok görsel satmanın en güzel yanlarından birisi de satışa koyduğunuz fotoğrafın sonsuza kadar vitrinde kalarak pasif gelir getirmesi. Elbette istediğiniz zaman satıştan kaldırabilirsiniz bu sizin hakkınız. Stok fotoğraf sitelerinde dileyen herkes beğendiği stok fotoğrafı, telifini ödeyerek projesinde kullanabilir. Ayrıca bu görsellerin dili olmadığı için evrenseldir ve bu sebeple çektiğiniz stok fotoğraf dünyanın her köşesinden kendine bir alıcı bulabilir. Kısaca stok fotoğraf, dijital içerik ürteciliğinin olmazsa olmaz yapı taşlarından biridir.
Stok Fotoğraf Satmak
Ortalama bir fotoğraf makinesi ve internet bağlantısı olan herkesin kolaylıkla yapabileceği bir para kazanma yöntemi olan stok fotoğrafçılığı, hobinizi kazanca çeviren eğlenceli bir aktivitedir. Tek yapmanız gereken şey fotoğraf makineniz veya telefonunuz ile yüksel çözünürlüklü fotoğraflar çekmek. Bu fotoğraflar manzara, obje, hayvan, insan ve doğa gibi pek çok farklı konseptte olabilir.
Freelance Para KazanmaHaber ajansları, gazeteler, dergiler, firmalar, bloggerlar ve youtuberlar gibi çok geniş bir müşteri portföyü bulunan stok fotoğrafçılığına başlamak için yapmanız gereken tek şey, aşağıda incelediğimiz stok görsel sitelerinden birine üye olmak. İşte stok fotoğraf satmak bu kadar kolay ve zevkli. Kazanacağınız parayı da çektiğiniz fotoğrafların sayısı, kalitesi ve özgünlüğü belirleyecektir.
Unutmadan şunu da belirtmek istiyorum. Adobe illüstrator gibi programlar aracılığı ile dijital ortamda çizmiş olduğunuz görseller de stok fotoğrafa dahildir. Yani görsel satarak para kazanmak için fotoğraf makinesine mecbur değilsiniz. Dijital ortamda hemen alttaki görsel gibi çizimler yapıp, stok fotoğraf olarak satabiliyorsunuz.
Stok Fotoğrafçılık İle Para Kazanmak
Gök, dağ, bayır aklınıza ne geliyorsa fotoğrafını çekerek ek gelir elde edebileceğiniz bir kazanç yöntemi olan stok fotoğrafçılığını inceledik. Stok fotoğrafçılık ile para kazanmak için tek yapmanız gereken fotoğraf çekmek ve satışa çıkarmak. Hemen siz de Japon turistler gibi makinenizi alın ve aklınıza gelen her şeyi fotoğraflayın. Taşı toprağı altın, doğal, tarihi ve kültürel yapısıyla fotoğrafçılığa tamamen müsait 3 tarafı denizlerle çevrili cennet ülkemizin fotoğrafların çekerek çeşitli platformlarda satmak çok da zor olmasa gerek.
En güzel tarafı da belirli bir süre çalışıp fotoğrafları satışa koyduktan sonra uzun vadede telif haklarından elde edilen pasif gelir. Ayrıca siteler yabancı kaynaklı olduğu için ödemeleri dolar kuru üzerinden alacağınızı da hatırlatırım. Doların bu kadar yükseldiği şu günlerde gerçekten güzel paralar kazanılabilir. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Başka bir yazıda görüşmek üzere. İstek, dilek, öneri ve sorularınızı yorum kısmına yazmayı unutmayın. Haydi fotoğrafçılar ve dijital sanatçılar! Vaktiniz geldi, hepinize bol kazançlar.